Ankdammen.Com En finlandssvensk sajt liksom

» Startsidan
» Finlandssvenska vitsar
» Arkivet

 Finlands första inlines-skrinnare
Den som trodde att modeflugan inlines är något som jänkarna uppfann på 1990-talet blir säkert förvånad av att få veta, att det i år är 125 år sedan en av inlines-pionjärerna i Finland, amerikanen Jackson Haines, dog och begravdes i Gamlakarleby, Österbotten.

Inlines, dvs rullskridskor med hjulen placerade i rad efter varandra, är verkligen ingen ny uppfinning. Redan i början av 1700-talet hade holländarna kommit underfund med att detta var ett fiffigt sätt att förlänga skrinnsäsongen på och år 1819 patenterades i Frankrike en rullskridsko som till sitt uförande inte alltför mycket avviker från dagens inlines.

Men vem var då denna Jackson Haines och vad gjorde han i Österbotten? Till att börja med så är det nog inte som rullskridskoåkare hans namn mest är förknippat. Det var som skridskoåkare på is och som föregångare inom den moderna konståkningen han blev berömd, och det var också som sådan han uppmärksammades i Finland och i övriga Norden.

Om Jackson Haines ursprung går uppgifterna i sär, enligt vissa källor var han kanadensare medan andra bestämt hävdar att han var född i USA. Även angående födelseåret förekommer olika uppgifter men det torde ha varit omkring 1840.

Jackson Haines blev tidigt intresserad av skridskoåkning och redan i slutet av 1850-talet började han uppträda på teatrarna i New York med rullskridskouppvisningar. Till att börja med var framgången ringa, ett av hans framträdanden slutade t.o.m. med en smärre katastrof: en misslyckad piruett styrde ner honom i orkesterdiket med en våldsam krasch. Förutom att han slog sig själv och ett par av musikerna halvt fördärvade krossades en dyrbar violin.

Så småningom blev dock framgångarna större och efter att ha turnerat några år i Amerika var det dags att erövra Europa.

Och erövrade, det gjorde han med besked. Han blev en stor kändis som omgavs med en hysteri, likt den kring dagens popstjärnor, varhelst han uppträdde. Efter en uppvisning i Stockholm beskärmade sig tidningspressen över att t.o.m. "bättre klädda fruntimmer ertappats med sax i handen då de stod i beråd att få se honom uppträda".

Till Finland kom Jackson Haines för första gången sommaren 1869 och även här blev framgången total. Publiken var exalterad och framträdandena drog fulla hus.

Under de följande åren gjorde han ett flertal turneer i Finland. Uppträdanden i Helsingfors, Viborg och Åbo varvades med besök i mindre landsortsstäder. På vintern skrinnade han på is medan han på sommaren uppträdde inomhus på sina rullskridskor.

I januari 1875 inledde han den turné som skulle komma att bli hans sista. Han uppträdde skrinnande på is i Södra hamnen i Helsingfors tills vårsolen började värma och isarna blev för dåliga. Haines fortsatte då sin turné norrut mot Österbotten. I början av april uppträdde han i Björneborg och efter tre framträdanden på Ernst salong i Vasa bar det vidare mot Jakobstad.

Den inplanerade uppvisningen i Gamlakarleby den 9 maj måste inställas för på resan dit från Jakobstad hade Haines plötsligt blivit allvarligt sjuk. Han lyckades inte repa sig från sin sjukdom och avled slutligen på midsommardagen den 23 juni 1875. Han begravdes senare på Maria begravningsplats i Gamlakarleby (Karleby).

Efteråt uppstod spekulationer och rykten kring Haines tragiska bortgång och vissa mystiska omständigheter i samband därtill. Det har t.ex. undrats över varför gravstenen över Haines grav restes först fem år efter begravningen, Haines var ju trots allt en hyllad världskändis, på toppen av sin karriär, vid sin bortgång. Och hur var det riktigt med det påstådda förhållandet med en gamlakarlebytös….

 Jackson Haines
-den (kanske) första inlines-skrinnaren i Finland

Externa länkar:
Jackson Haines Memorial Open Games 10.6. 2000 - (på finska)

Jackson Haines historik (på finska)

The Wild History of Rollerblades (på engelska)

The Roots of Inline Skating (på engelska)

Haines rullskridskor som (enligt uppgift) förvaras på museum i Karleby

  Info | e-post© 1997-2011 Ankdammen